Calendar

DiEM25 in NL joins the call for the Dutch goverment to stop supporting genocide

The Event

With the recent carte blanche given by the Dutch parliament for Israel to ignore international law, we urgently need to show up in great numbers to demand that our leaders stop supporting the ongoing genocide in Gaza.
 
You can already sign DiEM25's petitions to stop the genocide in and Israeli apartheid and read more about the criteria of genocide in the Geneva Convention as well as DiEM25's views of possible ways out of this crisis.
https://i.diem25.org/en/petitions/90

 

De afgelopen weken zien we een escalatie van het Israëlische geweld tegen de Palestijnen. Gaza, de enclave die Israël al 16 jaar hermetisch afsluit en waar het al 16 jaar stelselmatig volstrekt onvoldoende water, voedsel, zorg en elektriciteit binnenlaat. Gaza wordt non-stop gebombardeerd door Israël. Ziekenhuizen, scholen, kerken en mediagebouwen: geen doelwit wordt gespaard. Dit zijn oorlogsmisdrijven. Door de grenzen nog strikter af te sluiten voor water, elektriciteit en voedsel probeert Israël de Palestijnen alle zuurstof te ontnemen. Tot nu toe zijn er al meer dan 4000 Palestijnen omgekomen bij dit geweld, maar dit aantal loopt met de dag op.

Deze keer vormen de burgerdoden die vielen bij de aanval van Hamas als aanleiding voor de regering van Israël  om de Palestijnen nog verder te dehumaniseren - 'menselijke dieren' volgens minister van 'defensie' Gallant, “er wonen geen onschuldige burgers in Gaza” volgens president Herzog. En om de etnische zuivering van de Palestijnen, een voortdurend proces sinds 1948, nog verder aan te jagen. Minister van financiën Smotrich stelde eerder dat Palestijnen drie opties hebben: zich te onderwerpen aan Israël, te vertrekken of zich te verzetten met de dood als mogelijk gevolg.

De Westerse reactie op deze ontwikkelingen is er een van hypocrisie. Terwijl Oekraïne wordt bewapend om zich te kunnen verzetten tegen Russische bezetting, steunt het Westen in het geval van Palestina de bezetter. Al decennia wordt de staat, die door mensenrechtenorganisaties zoals Amnesty wordt omschreven als een Apartheidsstaat, gesteund door middel van bijvoorbeeld wapenhandel, militaire samenwerking en vrije toegang tot Europese aanbestedingen en onvoorwaardelijke steun binnen internationale instituties zoals de Verenigde Naties.

De reactie vanuit de Nederlandse politiek en media de afgelopen weken ligt hiermee in lijn. Premier Rutte liet weten achter Israël te staan en benadrukte dat Israël het recht zou hebben om zichzelf te verdedigen. Ook is er veel terechte aandacht voor de Israëlische slachtoffers van de aanval van Hamas, maar zoals dichter Ramsey Nasr ook stelde, hebben de talloze dode Palestijnen geen gezicht. Ook het feit dat de mensenrechten van Palestijnen al 75 jaar worden ontkend, blijft buiten beeld.

De afgelopen dagen zien we dat door de aanhoudende wereldwijde protesten in solidariteit met de Palestijnen dit beeld aan het verschuiven is. Met ons protest op zondag 29 oktober roepen we op tot onmiddellijk staakt het vuren en humanitaire hulp voor Gaza, maar dit alleen is geen basis voor een duurzame vrede.

We moeten internationaal de druk op Israël opvoeren, zoals we dat eerder met Zuid-Afrika hebben gedaan. Hiervoor hebben we een brede maatschappelijke beweging nodig. Een beweging die zich hard maakt voor een breuk van alle Nederlandse banden met Israël, om te beginnen de militaire samenwerking en de wapenhandel met Israël. En ook een breuk met alle Israelische culturele, sport en academische instellingen. Hierom organiseren verschillende groepen op zondag 29 oktober in Den Haag een demonstratie, beginnend op het Malieveld. 

Deze groepen ondersteunen de oproep:

BDS Nederland
Internationale Socialisten
Migreat
Students for Justice in Palestine
The Hague Peace Projects
Zorgverleners voor Palestina
Groningen BIJ1
Vrouwen in het Zwart Groningen
Vrouwen in het Zwart Haarlem
Mokum Kraakt
Vrouwen in het Zwart Amsterdam
Internationale Socialisten Groningen
Groningen for Palestine
Stichting Groningen-jabalya
Brabant in Verzet
Mokum Tegen Fascisme
Erasmus School of Colour
Emcemo
Dutch scholars for Palestine
Stichting Meld Islamofobie
BIJ1 Arnhem-Nijmegen
Nederlands Palestina Komitee
SJP
Students for Palestine The Hague
NAVTC
Vredesplatform Zwolle
Rotterdam voor gaza
Palestijnse Gemeenschap Nederland
Verdedig Noord
S.P.E.A.K.
Palestijnse Huis
Christelijk Collectief tegen Genocide
Platform Stop Racisme en Fascisme
Bsd
Les opprimés
Rotterdam Palestina coalitie
AFGA
KMAN
Hart voor Palestina Breda
Utrecht in Solidarity with Palestine
Utrecht BIJ1
WFP - Workers for Palestine
Decolonial International Network
Commoning UvA, Commoning Meta Amsterdam
Kairos-Sabeel Nederland
International Platform of Jurists for East Timor
DiEM25 in Nederland
Palestina Werkgroep Enschede
AGD Nederland
Christelijk Collectief tegen Genocide in Gaza
International Human Rights Commission -RFT
Rode Morgen
Een Ander Joods Geluid
Stop Wapenhandel

Do you want to be informed of DiEM25's actions? Sign up here.

When
29/10/2023 @ 08:00 - 12:00 EST
Where
Malieveld, Den Haag @ Den Haag, Netherlands
Organizer
Dutch Coordination Team Contact
Audience
Public
Event type
Demonstration

Location

Malieveld, Den Haag