Υποψήφιος Α' Αθηνών

Βαρουφάκης Γιάνης

Οικονομολόγος, Καθηγητής ΕΚΠΑ, Γραμματέας ΜέΡΑ25

Ο ΓΙΑΝΗΣ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ γεννήθηκε το 1961 στην Αθήνα. Σπούδασε µαθηµατικά και οικονοµικά στη Βρετανία, όπου και δίδαξε στα πανεπιστήµια Έσσεξ, Ιστ Άνγκλια, Γλασκόβης και Κέµπριτζ, πριν «µεταναστεύσει» στην Αυστραλία, όπου δίδαξε στο Πανεπιστήµιο του Σύδνεϋ.

To 2000 επέστρεψε στην Ελλάδα και ανέλαβε θέση καθηγητή οικονοµικής θεωρίας στο Πανεπιστήµιο Αθηνών ,ενώ την περίοδο 2012-2014 δίδαξε στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, στο Όστιν.

Τον Ιανουάριο του 2015 εξελέγη βουλευτής Β΄ Αθηνών, συγκεντρώνοντας τους περισσότερους σταυρούς στη χώρα, και ανέλαβε υπουργός Οικονοµικών. Μετά από πεντέµισι µήνες σκληρών αντιπαραθέσεων µε την τρόικα, το βράδυ του δηµοψηφίσµατος της 5ης Ιουλίου 2015 παραιτήθηκε από υπουργός και συνέχισε την αντιπαράθεσή του µε τις πολιτικές που αναπαράγουν την κρίση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Την 9η Φεβρουαρίου 2016 στο Βερολίνο, µε πλειάδα Ευρωπαίων πολιτικών και διανοούµενων, συνίδρυσε το Κίνημα για τη Δημοκρατία στην Ευρώπη DiEM25. Τρία χρόνια αργότερα, το ΜέΡΑ25, το κόμμα που ίδρυσε το DiEM25 στην Ελλάδα , μπήκε στη Βουλή με 9 έδρες με τον Γιάνη Βαρουφάκη Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας.