Crowdediting "Τι πρέπει να κάνει τώρα η Ευρώπη"

Crowdediting "Τι πρέπει να κάνει τώρα η Ευρώπη"

Το DiEM25 ζητάει τη συμβολή σας! Εδώ θα βρείτε τη θέση που σχεδιάζαμε. Μπορείτε να το επεξεργαστείτε, όπως θα κάνατε με ένα έγγραφο Word, και να προτείνετε τροποποιήσεις. Όταν τελειώσετε κάντε κλικ στο κουμπί “Υποβολή” που βρίσκεται στο κάτω μέρος. Η ομάδα μας θα λάβει υπόψη όλες τις προτάσεις και θα δημιουργήσει την τελική εκδοχή της θέσης. 

Actions:
Format:

Τι πρέπει να κάνει τώρα η Ευρώπη

Το Πολιτικό Πρόγραμμα του DiEM25 για την δεκαετία του ‘20

1. Εισαγωγή

Ο κορωνοϊός αποκάλυψε την ανυπαρξία ευρωπαϊκών θεσμών ικανών να προστατεύουν την δημόσια υγεία. Επιβεβαίωσε ακόμα ότι η ΕΕ εξακολουθεί να στερείται θεσμών απαραίτητων για τον έλεγχο των οικονομικών ανισορροπιών που δυναμιτίζουν την Ένωση, συρρικνώνουν τις επενδύσεις, και προκαλούν αποφεύξιμες οικονομικές κρίσεις με αναπόφευκτη συνέπεια την άνοδο της ακροδεξιάς και την επικράτηση της αστυνομοκρατίας. Επί πλέον, η άρνηση της ΕΕ να απεξαρτηθεί από τα ορυκτά καύσιμα (π.χ. εξορύξεις και αγωγούς) αυξάνει συστηματικά τις γεωπολιτικές εντάσεις στην γειτονιά της, ιδίως στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το DiEM25 καταθέτει στο δημόσιο διάλογο Πανευρωπαϊκό Πολιτικό Πρόγραμμα που επικεντρώνεται στην ΥΓΕΙΑ, στην ΕΥΗΜΕΡΙΑ και στην ΕΙΡΗΝΗ. Το πρόγραμμα αντλεί πολιτικές από την ολοκληρωμένη Πράσινη Νέα Συμφωνία για την Ευρώπη του DiEM25 (Green New Deal for Europe) καθώς και από στοχευμένες πολιτικές που προτείναμε (π.χ. Το Πρόγραμμα 3 Σημείων) στην αρχή της πανδημίας. Η εφαρμογή του είναι ίσως η τελευταία ευκαιρία της Ευρώπης να αποφύγει μια δεύτερη χαμένη δεκαετία.

2. Υγεία-Ευημερία-Ειρήνη

2.1 Δημόσια Υγεία

Η ευρωπαϊκή δημόσια υγεία δεν μπορεί να αποτελεί, όπως μέχρι πρότινος, «εθνικό» θέμα που διαχειρίζεται κάθε κράτος-μέλος ξεχωριστά. Η πανδημία απέδειξε ότι, αν η ΕΕ δεν προσφέρει βασικές υγειονομικές υπηρεσίες (συμπεριλαμβανόμενων και των εμβολίων) σε όλους τους ευρωπαίους πολίτες αποτελεσματικά και δίκαια, η ίδια η Ένωση θα αποδειχθεί επισφαλής – και, κάποιοι θα πουν, άνευ αντικειμένου.

Η πανδημία κατέδειξε πως η ΕΕ πρέπει, κατ’ ελάχιστον, να προσφέρει ισότιμη πρόσβαση σε δωρεάν τεστ, δωρεάν εμβόλια και δωρεάν πρωτοβάθμια περίθαλψη. Βασικά αγαθά (π.χ. προστατευτικά είδη, τεστ, εμβόλια) πρέπει να παραγγέλνονται κεντρικά ώστε ικανές ποσότητές τους να διατίθενται σε ίδιες τιμές σε κάθε γωνιά της Ευρώπης στο πλαίσιο καλώς λειτουργούντων δημόσιων συστημάτων υγείας.

Με δεδομένη την υποχρέωση σε χώρες εκτός της ΕΕ, τόσο στην ευρύτερη γειτονιά μας όσο και μακρύτερα, η ΕΕ θα πρέπει να δωρίζει σημαντικές ποσότητες αυτών των βασικών αγαθών σε χώρες που τις έχουν ανάγκη. Π.χ. στην περίπτωση των εμβολίων, θέση του DiEM25 είναι ότι η πλούσια Ευρώπη έχει υποχρέωση για κάθε ένα εμβόλιο που παρέχει στο εσωτερικό της ΕΕ να διαθέτει κι ένα εμβόλιο σε αναπτυσσόμενη ή γειτονική χώρα. Η χρηματοδότηση όλων αυτών των βασικών αγαθών υγείας, τόσο για εσωτερική όσο και εξωτερική διάθεση, θα γίνεται χρησιμοποιώντας τη δυνατότητα παραγωγής πιστώσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, και όχι τους πιεσμένους κρατικούς προϋπολογισμούς.

Η ΕΕ πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική σε περιόδους υγειονομικών κρίσεων, όπως η σημερινή, όσον αφορά τις πολιτικές ελευθερίες και τα βασικά δικαιώματα στην ιδιωτικότητα τα οποία οι ευρωπαίοι κέρδισαν μετά από αγώνες αιώνων. Το DiEM25 υποστηρίζει ψηφιακές τεχνολογίες που μπορούν να βοηθήσουν την ιχνηλάτηση και τον εντοπισμό κρουσμάτων χωρίς όμως να θυσιάζουν την ανωνυμία των πολιτών. Με εξαίρεση συγκεκριμένα επαγγέλματα και χώρους δουλειάς (π.χ. νοσοκομεία, γηροκομεία) όπου ο εμβολιασμός μπορεί να κρίνεται επιβεβλημένος, το DiEM25 υποστηρίζει την ανάπτυξη ψηφιακών εφαρμογών που βοηθούν στην επίδειξη αρνητικών τεστ (π.χ. στον Covid-19) ως όρο για την ελεύθερη μετακίνηση αλλά όχι εμβολιαστικά «διαβατήρια» που, αν καθιερωθούν, θα ανοίξουν το κουτί της Πανδώρας παραβιάσεων της ιδιωτικότητας από ασφαλιστικές εταιρείες, εργοδότες και κρατικές υπηρεσίες. Εν κατακλείδι, το DiEM25, παρά το γεγονός ότι θεωρεί τα εμβόλια δημόσιο αγαθό ύψιστης αξίας, εναντιώνεται σε κάθε εμβολιαστικό «διαβατήριο» αλλά όχι σε ψηφιακές εφαρμογές που στόχο έχουν την εφήμερη πιστοποίηση αρνητικών τεστ.

2.2 Κοινή Πράσινη Ευημερία

Κατά την πρόσφατη επιδείνωση της λόγω Covid-19 παγκόσμιας καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, σε σχέση με τις ΗΠΑ, την Κίνα και τη Βρετανία, η ευρωζώνη υπέστη την μεγαλύτερη μείωση επενδύσεων (50%), την μεγαλύτερη φυγή κεφαλαίων (€500 δις) και την μεγαλύτερη αύξηση του «παραγωγικού κενού» (δηλαδή, τη διαφορά μεταξύ του συνολικού προϊόντος που είχαμε τις δυνατότητες να παράξουμε και εκείνου που παρήχθη). Επί πλέον, οι ενδοευρωπαϊκές ανισορροπίες (που ήδη είχαν γιγαντωθεί πριν και μετά της Κρίση του Ευρώ) μεγεθύνθηκαν εκθετικά. Παρόλα αυτά, η ΕΕ ενέκρινε την μικρότερη δημοσιονομική τονωτική ένεση στον αναπτυγμένο κόσμο και έχει κάνει τα λιγότερα για την ενίσχυση των επενδύσεων – επαφιόμενη σχεδόν ολοκληρωτικά στο λεγόμενο Ταμείο Ανάκαμψης το οποίο είναι τόσο μακροοικονομικά ασήμαντο όσο και πολιτικά δηλητηριώδες. Ως αποτέλεσμα, η δεκαετία του ’20 προβλέπεται ως η δεύτερη, συνεχής Χαμένη Ευρωπαϊκή Δεκαετία.

Για να αποφευχθεί αυτό, και να δοθεί μια ευκαιρία στην κοινή ευρωπαϊκή ευημερία, το DiEM25 προτείνει 4 Πολιτικές:

      1. Ομόλογα Έκδοσης της ΕΚΤ που θα αποσβέσουν την αύξηση των κρατικών ελλειμμάτων των χωρών-μελών: Όλα τα πρωτογενή ελλείμματα από τον Μάρτιο του 2020 να χρηματοδοτηθούν μέσω ομολόγων έκδοσης της ΕΚΤ 30ετούς διάρκειας. Μια τέτοια διάρκεια ουσιαστικά δίνει στην Ευρώπη διορία τριών δεκαετιών να προχωρήσει σε μια δημοκρατική πολιτική ένωση

      2. Ομόλογα Έκδοσης της ΕΚΤ που θα ανταλλαχθούν με προηγούμενα ομόλογα (προ πανδημίας) με στόχο την αναδιάρθρωση παλαιών χρεών: Τώρα είναι η στιγμή το δημόσιο χρέος κρατών που ήταν επί της ουσίας χρεοκοπημένα (π.χ. Ελλάδα, Ιταλία) και πριν την πανδημία να αναδιαρθρωθεί μέσω ανταλλαγών εθνικών ομολόγων με ευρωομόλογα της ΕΚΤ (debt swaps).

      3. Άμεσες Πληρωμές Πανευρωπαϊκής Αλληλεγγύης: Η ΕΚΤ πιστώνει, αρχικά, €2000 στον κύριο τραπεζικό λογαριασμό κάθε κατοίκου. Αυτές οι πληρωμές μπορούν να επαναληφθούν ανάλογα με την εξέλιξη της ενεργούς ζήτησης, των επενδύσεων και της οικονομικής δραστηριότητας.

      4. Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Πράσινης Ανάκαμψης και Επενδύσεων: Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να δώσει το πράσινο φως στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να εκδίδει ετησίως ομόλογά της ύψους 5% του ΑΕΠ της ΕΕ, τα οποία η ΕΚΤ δηλώνει ότι θα «στηρίζει» στις δευτερογενείς αγορές ομολόγων. Τα κονδύλια αυτά χρηματοδοτούν έναν νέο ευρωπαϊκό θεσμό, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Έργων Πράσινης Μετάβασης (European Green Transition Works Agency) του οποίου βασικός σκοπός είναι η δημιουργία του Ευρωπαϊκού Δίκτυου Πράσινης Ενέργειας (European Green Energy Union) and η εκπόνηση της εν γένει Ευρωπαϊκής Πράσινης Μετάβασης (Green Transition).

      5. Κατάργηση όλων των μνημονιακών δεσμεύσεων: Οι χώρες της ευρωζώνης που πλήγησαν περισσότερο από την οικονομική πανδημία «τυχαίνει» να είναι εκείνες που είχαν ήδη πληγεί ανεπανόρθωτα από την Κρίση του Ευρώ – οι χώρες δηλαδή που, μετά το 2010, «επισκέφτηκε» η τρόικα επιβάλλοντας καταστροφικές πολιτικές λιτότητας και λεηλασίας οι οποίες βέβαια δεν ίσχυσαν σε άλλες χώρες. Το DiEM25 απαιτεί την άμεση κατάργηση όλων αυτών των δεσμεύσεων ο οποίες, εν τέλει, πλήττουν ολόκληρη την Ευρώπη.

2.3 Ειρήνη στη γειτονιά της Ευρώπης

Το 2020 η ΕΕ επίσημα ενέκρινε την λεγόμενη «Πράσινη Συμφωνία». Δυστυχώς, η έγκριση αυτή ήταν εικονική καθώς ούτε πραγματική χρηματοδότηση προβλέπεται ούτε και απεξάρτηση της ηπείρου μας από την εξόρυξη, διανομή και χρήση ορυκτών καυσίμων – μια επιλεγμένη αποτυχία με σημαντικές επιπτώσεις στην αύξηση των γεωπολιτικών εντάσεων.

Τα σχέδια για εξορύξεις και αγωγούς έχουν ιδιαίτερες επιπτώσεις στην μεγιστοποίηση των εντάσεων στο Αιγαίο και στην Αν. Μεσόγειο με μοναδικούς ωφελημένους τους συνηθισμένους εμπόρους όπλων και τα κοράκια του χρηματοπιστωτικού τομέα που ξέρουν καλά την τέχνη του securitisation μελλοντικών εσόδων από ορυκτά καύσιμα ακόμα κι αν τελικά, δεν δουν ποτέ το φως του ήλιου. Παράλληλα, φουντώνουν την προϋπάρχουσα προσφυγική κρίση δίνοντας νέα τροπή στις σχέσεις ΕΕ και Τουρκίας.

Οι γεωπολιτικές εντάσεις που προκαλεί η κυνικά υποκριτική «Πράσινη Συμφωνία» της ΕΕ δεν εντοπίζονται μόνο στα νοτιοανατολικά της σύνορα. Μεγεθύνονται προς τα βορειοανατολικά όπου, π.χ., Γερμανία και Ρωσία προχωρούν τον αγωγό Nordstream2 υποθάλποντας σκοτεινά επιχειρηματικά συμφέροντα που δυναμιτίζουν τόσο τις ενδοευρωπαϊκές όσο και τις διεθνείς σχέσεις της ΕΕ, αυξάνουν τις πιθανότητες στρατιωτικών συγκρούσεων και, πέραν της καταστροφής του περιβάλλοντος, επιφέρουν μεγάλα κόστη στους λαούς της περιοχής.

Για την προάσπιση της Ειρήνης και της ασφάλειας/κυριαρχίας των λαών της Ευρώπης, όλα αυτά πρέπει να σταματήσουν. Το DiEM25 προτείνει μία νέα Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία για την Ειρήνη και την Πράσινη Κοινή Ευημερία.

Για την κατάσταση στα βορειοανατολικά, το DiEM25 προτείνει την άμεση εγκατάλειψη/κατάργηση του αγωγού Nordstream2 και η αντικατάστασή της στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Δίκτυου Πράσινης Ενέργειας (European Green Energy Union).

Για την κατάσταση στα νότια και στα νοτιανατολικά, το DiEM25 προτείνει την σύγκλιση από την ΕΕ μιας Διεθνούς Συνδιάσκεψης για την Ειρήνη & την Πράσινη Ενέργεια στην Μεσόγειο. Η πρόταση είναι να κάτσουν γύρω από το ίδιο τραπέζι αντιπρόσωποι όλων των μεσογειακών χωρών με στόχο να συμφωνήσουν ότι:

      1. η Μεσόγειος «απελευθερώνεται» από τα ορυκτά καύσιμα (δηλαδή καμία εξόρυξη, κανένας νέος αγωγός) και συνδέεται με το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Πράσινης Ενέργειας το οποίο θα χρηματοδοτήσει, κυρίως, η ΕΕ μέσω του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Πράσινης Ανάκαμψης και Επενδύσεων (βλ. 2.2.4)

      2. θα σημειώσουν πάνω στον ίδιο χάρτη κάθε χώρας απαιτήσεις όσον αφορά τα θαλάσσια σύνορα (δηλαδή, υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ)

      3. θα πάνε με αυτόν τον χάρτη, από κοινού, στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης έχοντας αποδεχθεί εκ προοιμίου την απόφαση του για την τελική χάραξη των θαλάσσιων συνόρων

Επίλογος

Η ΕΕ είτε θα ενοποιηθεί ώστε να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την απειλή μιας δεύτερης, συνεχόμενης χαμένης δεκαετίας είτε θα διαλυθεί. Το Πολιτικό Πρόγραμμα του DiEM25 για την δεκαετία του ’20 προσφέρει το μοναδικό δρόμο προς την ενοποίηση. Οι τρεις άξονες πολιτικών που προτείνει το πρώτο ενιαίο πανευρωπαϊκό κίνημα είναι απολύτως συμβατές με το γράμμα των υφιστάμενων Ευρωπαϊκών Συνθηκών. Η υλοποίησή τους θα επιφέρει την από κοινού:

  • προστασία της δημόσιας υγείας σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο

  • αλληλεγγύη με γειτονικές και αναπτυσσόμενες χώρες, κάτι που όχι μόνο έχει ηθικό καθήκον να κάνει η Ευρώπη αλλά και που αποτελεί το μόνο αποτελεσματικό μέτρο εναντίον των πανδημιών που δεν σέβονται τα σύνορα

  • εκπόνηση και χρηματοδότηση της Πράσινης Μετάβασης χωρίς την οποία θα φθίνει τόσο η κοινωνία όσο και ο Πλανήτης

  • υιοθέτηση εργαλείων δημόσιας χρηματοδότησης υπέρ των πολλών – εργαλεία που σήμερα χρησιμοποιούνται κατά κόρον υπέρ των πολύ λίγων.

Μόνο το Πολιτικό Πρόγραμμα του DiEM25 για την δεκαετία του ’20 προσφέρει στην Ευρώπη την ευκαιρία να μετασχηματιστεί σε πραγματική δημοκρατική ένωση. Όλες οι άλλες εναλλακτικές οδηγούν στην αποδόμησή της.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ : Το Πολιτικό Πρόγραμμα του DiEM25 για την δεκαετία του ’20 εν συντομία

  1. ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ

    1. Η παροχή βασικών αγαθών υγείας αποτελεί καθήκον της ΕΕ

    2. Νέο Πανευρωπαϊκό Δίκτυο Κέντρων Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης γίνονται προσβάσιμα σε κάθε κάτοικο της Ευρώπης που έτσι αποκτά το δικαίωμα:

      1. Δωρεάν τεστ – τσεκ απ

      2. Δωρεάν εμβολιασμοί

      3. Δωρεάν πρωτοβάθμια (general practice) περίθαλψη

    3. Κεντρικές προμήθειες των:

      1. τεστ

      2. εμβολίων αλλά και πατεντών εμβολίων ώστε να παράγονται στις περισσότερες χώρες εξασφαλίζοντας άμεση & φτηνή πρόσβαση

      3. βασικών φαρμάκων

      4. προστατευτικών ειδών

    4. Η ΕΕ δεσμεύεται να παρέχει δωρεάν στις αναπτυσσόμενες χώρες, με λόγο 1 προς 1, όσα από τα πιο πάνω βασικά αγαθά υγείας (βλ. 1.2.1, 1.2.2. & 1.2.3) διαθέτει εντός της Ευρώπης

    5. Άμεση χρηματοδότηση των 1.2,1.3&1.4 χρησιμοποιώντας εργαλεία της ΕΚΤ. Συγκεκριμένα, η ΕΕ πληρώνει τις εταιρείες που διαθέτουν τα εν λόγω αγαθά μέσω ομολόγων απεριόριστης διάρκειας και μηδενικού επιτοκίου (zero coupon perpetual bonds) που εκδίδουν οι εταιρείες και αγοράζει η ΕΚΤ

    6. Απαγόρευση εμβολιαστικών «διαβατηρίων» με στόχο την προστασία της ιδιωτικότητας. Αντ’ αυτών, η ΕΕ χρηματοδοτεί την ανάπτυξη ψηφιακών εφαρμογών (Apps) που επιτρέπουν την αποτελεσματική ιχνηλάτηση, εξασφαλίζουν την ανωνυμία και εντάσσονται στο Πανευρωπαϊκό Δίκτυο Κέντρων Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης – βλ. 1.2 πιο πάνω.

  1. ΚΟΙΝΗ ΕΥΗΜΕΡΙΑ

    1. Ομόλογα Έκδοσης της ΕΚΤ που θα αποσβέσουν την αύξηση των κρατικών ελλειμμάτων των χωρών-μελών: Όλα τα πρωτογενή ελλείμματα από τον Μάρτιο του 2020 να χρηματοδοτηθούν μέσω ομολόγων έκδοσης της ΕΚΤ 30ετούς διάρκειας. Μια τέτοια διάρκεια ουσιαστικά δίνει στην Ευρώπη διορία τριών δεκαετιών να προχωρήσει σε μια δημοκρατική πολιτική ένωση

    2. Ομόλογα Έκδοσης της ΕΚΤ που θα ανταλλαχθούν με προηγούμενα ομόλογα (προ πανδημίας) με στόχο την αναδιάρθρωση παλαιών χρεών: Τώρα είναι η στιγμή το δημόσιο χρέος κρατών που ήταν επί της ουσίας χρεοκοπημένα (π.χ. Ελλάδα, Ιταλία) και πριν την πανδημία να αναδιαρθρωθεί μέσω ανταλλαγών εθνικών ομολόγων με ευρωομόλογα της ΕΚΤ (debt swaps).

    3. Άμεσες Πληρωμές Πανευρωπαϊκής Αλληλεγγύης: Η ΕΚΤ πιστώνει, αρχικά, €2000 στον κύριο τραπεζικό λογαριασμό κάθε κατοίκου. Αυτές οι πληρωμές μπορούν να επαναληφθούν ανάλογα με την εξέλιξη της ενεργούς ζήτησης, των επενδύσεων και της οικονομικής δραστηριότητας.

    4. Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Πράσινης Ανάκαμψης και Επενδύσεων: Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να δώσει το πράσινο φως στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να εκδίδει ετησίως ομόλογά της ύψους 5% του ΑΕΠ της ΕΕ, τα οποία η ΕΚΤ δηλώνει ότι θα «στηρίζει» στις δευτερογενείς αγορές ομολόγων. Τα κονδύλια αυτά χρηματοδοτούν έναν νέο ευρωπαϊκό θεσμό, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Έργων Πράσινης Μετάβασης (European Green Transition Works Agency) του οποίου βασικός σκοπός είναι η δημιουργία του Ευρωπαϊκού Δίκτυου Πράσινης Ενέργειας (European Green Energy Union) and η εκπόνηση της εν γένει Ευρωπαϊκής Πράσινης Μετάβασης (Green Transition).

    5. Κατάργηση όλων των μνημονιακών δεσμεύσεων: Οι χώρες της ευρωζώνης που πλήγησαν περισσότερο από την οικονομική πανδημία «τυχαίνει» να είναι εκείνες που είχαν ήδη πληγεί ανεπανόρθωτα από την Κρίση του Ευρώ – οι χώρες δηλαδή που, μετά το 2010, «επισκέφτηκε» η τρόικα επιβάλλοντας καταστροφικές πολιτικές λιτότητας και λεηλασίας οι οποίες βέβαια δεν ίσχυσαν σε άλλες χώρες. Το DiEM25 απαιτεί την άμεση κατάργηση όλων αυτών των δεσμεύσεων ο οποίες, εν τέλει, πλήττουν ολόκληρη την Ευρώπη.

  1. ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΙΡΗΝΗ

    1. Άμεση εγκατάλειψη/κατάργηση του αγωγού Nordstream2 και η αντικατάστασή της στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Δίκτυου Πράσινης Ενέργειας (European Green Energy Union).

    2. Διεθνής Συνδιάσκεψη για την Ειρήνη & την Πράσινη Ενέργεια στην Μεσόγειο. Η πρόταση είναι να κάτσουν γύρω από το ίδιο τραπέζι αντιπρόσωποι όλων των μεσογειακών χωρών με στόχο να συμφωνήσουν ότι:

      1. Η Μεσόγειος «απελευθερώνεται» από τα ορυκτά καύσιμα (δηλαδή καμία εξόρυξη, κανένας νέος αγωγός) και συνδέεται με το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Πράσινης Ενέργειας το οποίο θα χρηματοδοτήσει, κυρίως, η ΕΕ μέσω του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Πράσινης Ανάκαμψης και Επενδύσεων (βλ. 2.2.4)

      2. θα σημειώσουν πάνω στον ίδιο χάρτη κάθε χώρας απαιτήσεις όσον αφορά τα θαλάσσια σύνορα (δηλαδή, υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ)

      3. θα πάνε με αυτόν τον χάρτη, από κοινού, στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης έχοντας αποδεχθεί εκ προοιμίου την απόφαση του για την τελική χάραξη των θαλάσσιων συνόρων


Chcete zostať informovaní o priebehu tvorby tohto dokumentu a ostatných našich aktivitách?  
Áno Nie

Vďaka za Vašu pomoc!