Calendar

Προβολή Ντοκιμαντέρ «Τελευταίο Ταξίδι» και Συζήτηση

The Event

Το DiEM25 στην Κύπρο και η ΟB Κύπρου ΜέΡΑ25 διοργανώνουν πολιτιστική εκδήλωση, με Παγκύπρια πρώτη προβολή του ντοκιμαντέρ του Άρη Χατζηστεφάνου, «Τελευταίο Ταξίδι», το οποίο έχει κερδίσει το βραβείο καλύτερης ελληνικής ταινίας από την Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου (ΠΕΚΚ) στο 24ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (2022).

 

Ο Γιάννης Αγγελάκας και η Όλια Λαζαρίδου διαβάζουν αποσπάσματα από ένα βιβλίο του Νίκου Καζαντζάκη, ενώ ο Άρης Χατζηστεφάνου αντιπαραβάλει την αφήγηση με εικόνες της σύγχρονης Ιαπωνίας, εμπλουτισμένες με manga, anime και video games.

 

Εξήντα πέντε χρόνια μετά το θάνατο του Νίκου Καζαντζάκη το ντοκιμαντέρ ακολουθεί τα βήματα του μεγάλου Έλληνα συγγραφέα σε δυο ταξίδια, που πραγματοποίησε στην Ιαπωνία πριν και μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και τα οποία καθόρισαν τη σκέψη του και τελικά στοίχισαν τη ζωή του. Οι εικόνες από τη σύγχρονη και την παλιά Ιαπωνία εμπλουτίζονται με anime, video games και ιαπωνικά manga. 

Οι παλιοί αχθοφόροι αφήνουν τις χειράμαξες και γίνονται ντελιβεράδες της διαμοιραστικής οικονομίας ενώ ιερόδουλες στέκονται στα ίδια πεζοδρόμια του Τόκιο που κάποτε ενέπνευσαν τον σκηνοθέτη Φριτς Λανγκ στην ταινία Metropolis. Η ιστορία εκτυλίσσεται με φόντο τη σύγκρουση υπερδυνάμεων για την κυριαρχία στην Ασία αλλά και μια πανδημία που – τότε όπως και τώρα – ανατρέπει τις βεβαιότητες για τον κόσμο γύρω μας.

«Ένα ντοκιμαντέρ για τον Καζαντζάκη της δεκαετίας του ’30 αποτελεί από μόνο μια ωρολογιακή βόμβα, η οποία κανένας δεν θέλει να σκάσει στα χέρια του..» Άρης Χατζηστεφάνου

- Ημερομηνία: Τρίτη 12/12/2023

- Χώρος: Πολυχώρος Συνεργείο (Οδός Ελευθερίας 91Α, Λεμεσός)

- Διάρκεια 57’

- Η προσέλευση θα ξεκινήσει στις 19:45

- Είσοδος Δωρεάν (χορηγούμενη από το DiEM25)

 - Θα ακολουθήσει (διαδικτυακή) συζήτηση (Q&A) με τον δημιουργό της ταινίας.

Do you want to be informed of DiEM25's actions? Sign up here.

When
12/12/2023 @ 12:45 EST
Where
Sinergio theatre @ Lemesos, Cyprus
Organizer
Coordination team for Cyprus Contact
Audience
Public, up to 100 participants
Event type
Movie showing

Location

Sinergio theatre

Eleftherias 91
Limassol 3042
Cyprus