Calendar

Φεμινιστική πορεία για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

Evenimentul

Τομέας Ισότητας Φύλου & ΛΟΑΤΚΙ+: Συμμετέχουμε στην πορεία για την Εξάλειψη της Βίας Κατά των Γυναικών

Σε ένα διαρκές καθεστώς μόνιμης έμφυλης καταστολής λόγω του φύλου μας ή της σεξουαλικής μας ταυτότητας και με την πατριαρχία η οποία αποτελεί ένα σύστημα προνομίων, η βία κατά των γυναικών αποτελεί παραβίαση βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και είναι ένα φαινόμενο που οι περισσότερες γυναίκες αλλά και θηλυκότητες καλούνται να αντιμετωπίσουν στην καθημερινότητα τους. Η βία έχει πολλές μορφές, είναι σωματική, λεκτική, ψυχολογική, σεξουαλική και σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους κινδύνους για την υγεία των γυναικών παγκοσμίως.

Το τελευταίο διάστημα όλο και πιο πολύς κόσμος ευαισθητοποιείται σχετικά με τα θέματα της έμφυλης βίας εκφράζοντας την ανάγκη των καταπιεσμένων για μια πιο φεμινιστική μεταβολή. Παρατηρείται όμως πως όλο και πιο συχνά τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες χώρες, ψηφίζονται και εφαρμόζονται νόμοι που κάνουν ακόμη πιο ευάλωτες τις γυναίκες και τις θηλυκότητες και φυσικά τα θύματα έμφυλης βίας. Το είδαμε να συμβαίνει στην Πολώνια με την απαγόρευση των αμβλώσεων και την συνέχεια στις ΗΠΑ, με την αντίστοιχη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, ή στο Ιράν με τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμίνι που συνελήφθη από την αστυνομία ηθών για ‘’ανάρμοστα ρούχα’’. Η Ελλάδα η οποία σύμφωνα με την ετήσια Ευρωπαϊκή έρευνα που δημοσιεύτηκε πριν λίγες εβδομάδες δεν έχει κάνει καμία πρόοδο για τις έμφυλες ανισότητες που υπάρχουν στην αγορά εργασίας, η Κυβέρνηση της Μητσοτάκης Α.Ε. με το που εκλέγεται καταργεί την Γενική Γραμματεία Ισότητας Φύλου και ψηφίζει κακοποιητικά νομοσχέδια όπως αυτό της υποχρεωτικής συνεπιμέλειας.

Ο Πρωθυπουργός ο οποίος αρνείται την νομική αναγνώριση του όρου γυναικοκτονία, αλλά και η Κυβέρνηση γενικότερα, χρησιμοποιούν για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους τα ζητήματα έμφυλης βίας και ανισότητας, ενώ στην πραγματικότητα καλύπτουν βιαστές, παιδεραστές και μαστροπούς. Παράλληλα ο ΣΥΡΙΖΑ που ως Αξιωματική Αντιπολίτευση κατακρίνει τις θέσεις της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού προσπαθώντας, να αποδείξει πως έχει κοινωνικό προφίλ, νοιάζεται για τα έμφυλα θέματα και αγωνίζεται για την βία κατά των γυναικών, όταν υπήρξε ο ίδιος Κυβέρνηση δεν ενέταξε στο πρόγραμμα του φεμινιστική πολιτική, και την στιγμή που κλήθηκε να ψηφίσει για τον ορισμό του βιασμού το έκανε έπειτα από πίεση φεμινιστικών και γυναικείων οργανώσεων.

Ως Τομέας Ισότητας Φύλου & ΛΟΑΤΚΙ+ του ΜέΡΑ25 θεωρούμε χρέος μας να σταθούμε δίπλα σε όλα τα θύματα έμφυλης βίας. Ζητάμε από την Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό να προβεί σε άμεσα μέτρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών και θηλυκοτήτων. Απαιτούμε την νομική αναγνώριση του όρου γυναικοκτονία, την νομοθέτηση μέτρων που θα βοηθήσουν στην μείωση και εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών και των θηλυκοτήτων, καθώς ο μόνος τρόπος να υπάρξει κοινωνική ισότητα, είναι μέσα από την ισότητα των φύλων! Συνεχίζουμε τον διαρκή και φεμινιστικό μας αγώνα, για την ισότητα των φύλων, μέσα από ουσιαστική κοινωνική πολιτική, διότι η πτώση του καπιταλισμού και της ολιγαρχίας δεν εξασφαλίζει απαραίτητα την πτώση της πατριαρχίας!

Συμμετέχουμε μαζί με άλλες φεμινιστικές συλλογικότητες και καλούμε όλ@ την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου στην φεμινιστική πορεία και συγκέντρωση στις 18:00 στην Πλατεία Ομόνοιας στην Αθήνα και στις 19:00 στο άγαλμα Βενιζέλου στην Θεσσαλονίκη.

Doriți să fiți informați cu privire la acțiunile DiEM25? Înregistrați-vă aici.

Când
25/11/2022 @ 12:00 EST
Unde
Άγαλμα Βενιζέλου, Θεσσαλονίκη @ Θεσσαλονίκη, Grecia
Organizator
ΜέΡΑ25 Contact
Audienţă
Public
Event type
Gathering

Locație

Άγαλμα Βενιζέλου, Θεσσαλονίκη